Zakelijk tips

Tips en meer!

Een vijgenboom

De vijgenboom of vijg is een struik of een kleine boom uit de moerbeifamilie. De vijg is een wijd vertakte struik of een iets overhellende boom met omhooggaande, knobbelige takken met een gladde metaalgrijze bast. Want als de struik of boom wat ouder wordt, ontstaat er een donkergrijs patroon. De vijgenboom wordt ongeveer tien meter hoog.

Bladeren

De bladeren van de vijgenboom zijn dik en leerachtig. Ze kunnen wel 30 x 25 cm groot worden. De bladeren hebben hartvormige voet en zijn drie- tot vijflobbig. Waarvan de middelste lob altijd het grootst is. De bladsteel van de bladeren is 5 tot 10 cm lang. De bovenzijde van het blad is donkergroen ruw behaard en de onderzijde is ook behaard, maar heeft witte nerven. De nervatuur van het onderkant van het blad is handnervig en de bladinsnijding gedeeld.

Bloemen

De vijgenboom heeft ook kleine bloemen. Ze zijn opgesloten in een bijna gesloten bloembodem die vlezig is. De mannelijke bloemen zitten vaak vlak bij en voor de opening. De wilde vijgenboom produceert niet eenmaal, maar driemaal per jaar bloemen en vruchten. Aan de buitenkant van de bloem lijkt het nog op een onrijpe groene vrucht. De vrucht is gevormd uit de tot een harde schil peervormig uit een uitgegroeide bloembodem. Maar aan de binnenzijde van de bloem bevindt zich een holle ruimte met de werkelijke bloemetjes; de vrouwelijke bloemen zitten onderin en de mannelijke bloemen boven bij de zeer kleine opening.

Vruchten

De vijgen zijn eerst donkergroen en peervormig, maar als ze rijpen worden ze violet of zwart. Een vijgenboom heeft drie reeksen vruchten. Van de eerste reeks vruchten zit de knop al gereed van voor de winter, deze knop overwintert dus. Maar met de gematigde klimaat in Nederland en België kan het ook gebeuren dat deze knoppen bevriezen en dat de eerste reeks vruchten dus niet uitkomen. Dit is namelijk ook de enigste reeks vruchten die in ons noordelijke klimaat zal rijpen. De tweede reeks vruchten kan in uitzonderlijk warme en lange zomers ook nog tot een rijping komen, maar dat is niet altijd het geval. En de laatste en de derde reeks heeft sowieso geen enkele kans om te rijpen in ons klimaat.